Манастир "Св. св. ап. Петър и Павел",
с. Долни Пасарел, СофияМанастири

Манастирa

Направено

Предстои

Каса

Св. св. ап. Петър и Павел

Контакти
Н А П Р А В Е Н О


    2000 г.


     Долнопасарелския манастир Св. Св. апостоли Петър и Павел е разположен в уединено (затънтено), малко посещавано място в Плана планина. На 01.10.2000, неделя Антон Фурнаджиев решава да посети манастира. Очарован е от прекрасните фрески. Те са ярки. Рисунъка и колорита са сходни на фреските на Рилския манастир. На тавана на места мазилките и фреските са разрушени от течове на покрива. Виждат се и прогнили подпорни греди.


Снимкa A. Фурнаджиев, София 2000 г.      Манастирът е необитаем. Няма монаси. Има останки от двуетажна жилищна сграда. Долния етаж е изграден от споени речни камъни. Стените са дебели 35 - 40 см. Подът е застлан със същите речни камъни и е с наклон от стените към средата на помещението. Нещо като улей с наклон и дупка в стената обърната към реката. Очевидно това е било помещение за животни.
     От горния жилищен етаж са останали отделни стени - греди и плетени вършини между тях, измазани с кереч. От покрива, тавана и пода на жилищния етаж са останали само отделни дъски, талпи и греди.
     Покривът на храма е керемиден, поддал и на две места и е леко хлътнал. Очевидна е реалната опасност течовете да усилят пагубното си влияние през предстоящите есен и зима. Реална е опасността прогнилите греди да се пречупят и покривът да се срути. Октомври 2001 г. е. В православната църква има разкол. Манастирът не е обгрижван. Няма време да се търсят средства, майстори и направи нужния ремонт. Необходимо е незабавно да се вземат предпазни мерки, за да се запазят фреските. Започвам да търся възможности за съхраняване на фреските и цялостно решаване на проблемите. Да се възстанови живота и обгрижването на манастира.

Снимкa A. Фурнаджиев, София 2000 г.
     Намерени са съмишленици. Имам подкрепата на Георги Македонски. Идеята е временно да се опъне върху съществуващия покрив укрепен и подсилен с дървени летви найлон, така че водата от дъждовете и снеговете да се оттича по найлона. Да не се мокрят подпокривната конструкция и фреските по тавана и стените. Летвите и платната с найлон да се фиксират към сградата на нивото на стрехата с преметнат през билото на покрива сезал.


Снимкa A. Фурнаджиев, София 2000 г.
     На 15.10.2000 г. Антон Фурнаджиев и Георги Македонски посещават в с. Долни Пасарел енорийския свещеник отец Петър и Кмета на с. Долни Пасарел Светла Енева. Уведомяват ги за намеренията си и срещат одобрение.

Снимкa A. Фурнаджиев, София 2000 г.      От Район "Красно село" - Светла Георгиева - е предоставена висока 4 м. двойна стълба. От "Пазари Перуника" - Милчо Савов, Даниел Антонов - е предоставена разтегателна алуминиева стълба. Закупен е найлон сезал и талпи, които са нарязани на летви в една фирма = АС01, която предпочита името й да не се споменава (АС01 - анонимен спомоществувател 01). Същата фирма предоставя място в своята производствена база в района на кв. Гара Искър място за складиране на материалите и стълбите. Намерени са и други хора, готови да подкрепят това дело.
     Участвали: Пазари "Перуника", Милчо Савов, Даниел Антонов, Район "Красно село", Светла Георгиева, Антон Фурнаджиев, Емил Стармилчев, Георги Стаемилчев
     Разходи за материали: 94.84.


Снимкa A. Фурнаджиев, 
         София 2000 г.      На 22.10.2000 г. работна група в състав Антон Фурнаджиев, Георги Македонски, Камен и Георги от ТД Витоша и АС01 отиват до манастира с предоставен им от "Пазари Перуника" микробус. Прави се опит по дължината на стрехата на параклиса със специални стоманени пирони и полиуретаново лепило да се закрепят дървени летви, към които в последствие с помощта на куки да се превързват въжета от сезал, фиксиращи найлоновите платнища. Опита е неуспешен. При прилагане на усилие летвите се отделят с части от прилепналата към тях мазилка. Мазилката е слабо свързана със стената и е лоша основа за прилепените с лепилото летви. Под мазилката се разкрива стена, изградена от камъни споени с със смес на базата на глина и сено. Пироните нито проникват в камъните, нито държат в глината.
     Участвали: Ани Пенчева, Антон Фурнаджиев, Георги, Георги Македонски, Емил Стармилчев, Камен
     Разходи за материали: 10.00.


     На 29.10.2000 г. А.Фурнаджиев и Г. Македонски правят до брода пешеходно мостче и сковават една стълба от стеблата на дървета и клони.


Снимкa A. Фурнаджиев, София 2000 г.      12.11.2000 г. Стълби,и материали и хора са транспортирани с три коли до с. Долни Пасарел, а от там до манастира с камиона на Сандо Николов от с. Долни Пасарел. В стените на манастира, под стрехата, са направени дупки и цементирани дървени клепета. В края на деня част от материалите и инструментите са оставени на съхранение в дома на Сандо Николов от Пасарел.
     Участвали: Александър, Ани Пенчева, Антон Фурнаджиев, Георги, Георги Македонски, Георги Николов, Димитър Пешев, Емил Стармилчев, АС02, Сандо Николов
     Вложени материали за 32.00 лв.


Антон Фурнаджиев цементира клепе на предната фасада. Снимкa Валери, София 2000 г.
     19.11.2000 г. Стълби,и материали и хора са транспортирани с една кола и микробус. Завършена е направата на дупки и цементирани клепета. В клепетата са поставени куки. Отсечени са много прорасли дървета и храсти. Желязорешетъчната врата на манастира (откъсната от пантите и намерена сред прораслите храсталаци) е транспортирана и оставена в дома на Сандо Николов.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, Виктор, Георги Македонски, Даниел Антонов, Емил Стармилчев, Милчо Савов, Пазари "Перуника", Сандо Николов
     Вложени материали за 10.00 лв.


Снимкa A. Фурнаджиев, София 2000 г.
     25.11.2000 г. Материали, хора и съоръжения са транспортирани с коли до с. Долни Пасарел, а от там до манастира с камиона на Сандо Николов. Направена е заготовката на три найлонови платна и монтирано едно. Предоставени са и са нарязани дървени трупи за една масичка с две пейки. При работата е използван и бензинов ел. агрегат за 220 V.
     Участвали: Александър, Антон Фурнаджиев, Георги Арсов Ангелов, Георги Македонски, Георги Николов, Демиус - Стоян Захариев, Емил Стармилчев, Сандо Николов
     Вложени материали за 34.00 лв.


Е. Стармилчев свързва две планища с ел. отверка.
     На 26.11.2000 г. Направена е заготовката на едно найлоново платно и са монтирани четири. Свързването на платната, които са кантовани с дървени летви, се извършва на покрива с помощта на винтове, дрелка и ел. отверка. За целта се ползва ел. ток 220V от ел. агрегат, предоставен от анонимен спомоществовател АС04.
     Преминаваща група туристи се отбиват, спират, събират и даряват 2.20 (два лева и 20 ст).
     Участвали: Александър, Антон Фурнаджиев, Георги Арсов Ангелов, Георги Македонски, Георги Николов, Демиус - Стоян Захариев, Емил Стармилчев, Сандо Николов.


Поставени са първите две платнища.
     10.12.2000 г. Направени са заготовки и са монтирани две найлонови платна. Прокопана е пряка пешеходна пътека от старото шосето София-Самоков към брода на р. Искър и изграденото мостче.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, АС04, Виктор Йорданов, Георги Македонски, Емил Стармилчев.
     Вложени материали за 11.50 лв.


     17.12.2000 г. Укрепване на покритието с допълнителни въжета.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, Георги Македонски.


     30.12.2000 г. Проверка на състоянието след първата зимна буря. Укрепване на няколко поддали места.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, Георги Македонски.Манастири    Манастирa    Направено    Предстои    Каса    Св. св. ап. Петър и Павел    Контакти
    2001 г.

     В периода февруари - май 2001 г. Антон Фурнаджиев и Георги Македонски посетиха Софийската света митрополия. Бяха приети от Архимандрит Николай - протосингел на Софийската митрополия (от 04.02.2007 г. Пловдивски митрополит). Разказаха за състоянието на манастира и споделиха желанието си да подпомогнат поправянето и обгрижването на Долнопасарелския манастир "Св. св. ап. Петър и Павел". Архимандрит Николай даде следните указания:
     1. Да се създаде настоятелство на Долнопасарелския манастир "Св. св. ап. Петър и Павел" и се потърси духовно лице от клира на Софийската митрополия, което да поеме председателството на настоятелството;
     2. Инж. Георгиев - техническо лице в Софийската митрополия - да огледа състоянието на манстира;
     3. Да се състави устав на църковното настоятелсво при спазване на Устава на Българската православна църква и Закона за изповеданията.

     по т.1. - бе разговаряно с игумените на манастирите "Св. св. ап. Петър и Павел", с. Казичене, "Св. Арахангел Михаил", с. Кокаляне и предстоятелите на църквите "Св. Георги победоносец" в с. Долни Пасарел, "Свето Успение Богородично", кв. Обеля, "Свети Дух", кв. Надежда, "Св. вмчк Димитър", кв. Панчарево, както и миряни.
     Протойерей Янко Янков, председател на църковното настоятелство на храма "Св. вмчк Димитър", кв. Панчарево прие и стана председател на църковното настоятелство на Долнопасарелския манастир "Св. св. ап. Петър и Павел".
     Герги Македонски състави Устав на църковното настоятелство на манастира "Св. св. ап. Петър и Павел", с. Долни Пасарел.
     На 22.05.2001 г. в гр. София се проведе събрание, на което бе одбрен Устав на църковното настоятелство на манастира "Св. св. ап. Петър и Павел", с. Долни Пасарел и избрано църковно настоятелство. Протокола от събранието и Устава бяха внесени в Софийската митрополия.
     С Прокол No 9 / 26.07.2001 г. Софийската митрополия утвърждава Устав и църковно настоятелство на манастира "Св. св. ап. Петър и Павел", с. Пасарел в състав: отец Янко Янков - Председател, Антон Фурнаджиев - член, Георги Македонски - касиер, Сандо Николов - член, Ани Пенчева - член.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, Георги Македонски, Боряна Ненова, сестра Вероника, отец Иван, отец Георги, Сандо Николов, игумен Назарий, Емил Стармилчев, Ани Пенчева, отец Янко, Камелия Тороманова.
     Разходи: 50.00 лв.

     В края на м.март 2001 г. инж. Георгиев и Антон Фурнаджиев посетиха манастира.

     През април.2001 г. е установено, че въжетата от сезал са срязани и временното покритие е свлечено не без съдействието на нечия ръка.

     На 16.06.2001 г. А. Фурнаджиев прибира летви и други годни за повторна употреба материали от временното покритие.

     На 08.08.2001 г. е открита банкова сметка на църковното настоятелство. от Г. Македонски.
     Разходи: 30.00 лв.

     На 11.08.2001 г. започна възстановяване на пешеходния мост над река Искър (до брода), за свободното преминаване на хора през реката. Прерязани са две дървета и са укрепени върху фундаментите на моста. С клони и тънки дървета е направена част от настилката.
     Участвали: Георги Николов, Георги Македонски, Антон Фурнаджиев.

     На 12.08.2001 г. г-н Христо . . . . дари 6 палета. Те бяха разглобени от Г. Македонски.

     На 18.08.2001 г. от Г. Македонски бе организирана група, която пренесе дъски и материалите до манастира, подбра и наряза клони и накова настилката на моста. Насипа пръст за удобен пешеходен подход към моста. Направи предпазна стена от речни камъни, която да предотвратява подмиването на устоите на моста и на черния път в района на брода.
     Пешеходния мост е наречен "Мост Камелия".
     Участвали: Георги Македонски, Антон Фурнаджиев, Петър Вучев, Здравка Вучева, Камелия Тороманова, Стефан Йорданов, Георги Николов

     Подготвени и на 31.08.2001 г. са изпратени 100 писма с апел за дарение.
     Участвали: Боряна Ненова, Георги Македонски.
     Разходи: 25.00 лв.

     На 15.09.2001 г. са подготвени летви за направа на ново временно покритие на покрива.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, Виолета Фурнаджиева, Емил Стармилчев.

     На 23.09.2001 г. е възстановено временното покритие на покрива.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, Виктор, Георги Македонски, Георги Николов, Емил Стармилчев, Пазари "Перуника".

     На 01.10.2001 г. по банковата сметка на настоятелството са внесени 250 (двеста и петдесет) лв. от Президента на Република България - Петър Стоянов. Бе издадено Дарителско свидетелство № 1.

     На 06.10.2001 г. по банковата сметка на настоятелството са внесени 150 (сто и петдесет) лв. от Дамян Иванов - Президент на фирма dWare. Бе издадено Дарителско свидетелство № 2.

     Подготвени и на 31.10.2001 г. са изпратени 100 писма с апел за дарение.
     Участвали: Боряна Ненова, Камелия Тороманова, Георги Македонски.
     Разходи: 25.00 лв.

     Подготвени и на 27.12.2001 г. са изпратени 100 писма с апел за дарение.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, Боряна Ненова, Георги Македонски.
     Разходи: 27.50 лв.
Манастири    Манастирa    Направено    Предстои    Каса    Св. св. ап. Петър и Павел    Контакти
    2002 г.

     На 29.01.2002 г. Красимир Спасов превеждa 111 (сто и единадесет) лева. Издадено му удостоверение за дарение.

     На 30.01.2002 г. са подготвени и изпратени до потенциални спонсори 200 писма с апел за дарение
     Участвали: Боряна Ненова, Георги Македонски.
     Разходи: 25.00 лв.

     През месеците март - април 2002 г. А. Фурнаджиев подготвя и публикува първата версия на този сайт: www.p-i-p.hit.bg. Web хостинга е безплатен. Изпратени са 50 e-mail до потенциални спонсори.
     Фирмата собственик на WWW.hit.bg закрива услугата Web хостинг през януари 2014 г.

     На 10.04.2002 А. Фурнаджиев превеждa 300 (триста) лева.

     През зимата и пролетта манастира е посещаван редовно. Периодично е попрявяно и укрепвано покритието.
     От началото на юни започват чести превалявания. Посещенията и наблюденията показват, че дъждовете навлажняват на места фреските. От топлото време фрески подсъхват бързо и не се наблюдават увреждания.
     Участвали: Антон Фурнаджиев, Боряна Ненова, Георги Македонски, Сандо Николов.

     На 21.06.2002 Фирма Интерклип ООД (създателите на програмния продукт Дакси) превеждa 100 (сто) лева.

     На 07.07.2002 се установява, че корнизът и част от северната стена в района на втората опорна дъга на свода са се срутили.

     На 11.07.2002 манастира е посетен от арх. Й. Тагавов от обществения комитет "Св. Пимен Зогравски", инж. Георгиев от техническата служба на Софийската митрополия, протойерей отец Янко Янков и А. Фурнаджиев от църковното настоятелство. Изпратено е писмо до негово Светейшество Максим - Патриарх Български и Митрополит Софийски.
     Разходи: 20.00 лв.

     На 14.08.2002 Софийската Света Митрополия превежда 2000 (две хиляди) лева.

     На 26.08.2002 в Дирекция по вероизповедания към Министерски съвет на Република България е внесена Молба за издаване на Удостоверение за регистрация на църковното настоятелство по реда на чл.16 от Закона за изповеданията и чл.2 т.2 от НАРЕДБА за регистрация на ръководните органи на местните поделения на признатите от Министерския съвет изповедания в Република България.
     На 10.09.2003 по преписка 02-18-538 / 30.08.2002 от МС е издадено писмо до Кмета на София, г-н Стефан Софиянски. Подготвени са останалите документи по чл.2 от Наредбата.
     На 19.09.2002 в Столична община Молбата за регистрация на Църковното настоятество (вх. No ДИ-9500-320 / 19.99.2002) и другите документи са прегледани и приети.
     Регистрация не бе направена (мълчалив отказ).

     На 30.08.2002 Интерклип ООД превеждa 100 (сто) лева.

     От 16.09 до 30.10.2002 са проведени многобройни разговори за извършване на ремонт на покрива и други строителни дейности. Манастирът е посещаван нееднократно от членове на настоятелството - протойерей Янко Янков, Антон Фурнаджиев, Георги Македонски, Сандо Николов. В огледи са участвали строителите С. Северинов, Хр. Даскалова, К. Пенкова, Велко Стоилов - предствители или собственици на организации или фирми, извършващи строителни и строително-ремонтни услуги.
     В хода на разговорите узнахме, че изградения в средата на 19 век и прекрасно изписан от представители на Самоковската художествена школа храм е обявен за паметник на културата от национално значение.
     Посетих Институт за паметниците на културата. Манастирът имаше досие. Поискахме и ни бе издадено актулано Удостоверение за регистрацията му. Обясниха, че съгласно закона ремонти трябва да се извършват след съгласуване с тях и/или от тях. Не са в състояние да извършат необходимия спасителен ремонт поради липса на средства. Обяснихме им какво е състоянието на покрива, показахме снимки. Приеха, че е необходимо извършването на неотложен ремонт.
     На 15.11.2002 е сключен Договор с ЕТ "ДинкоИнтерстрoй - Велко Стоилов" за възстановяване и изкърпване на каменната зидария на стените и корнизите, ремонт на покрива (препокриване, подмяна на счупени керемиди и изгнили греди и дъски), възстановяване на разкопаната от иманяри каменна настилка в наоса и олтара на параклиса, възстановяване на престола и други строителни работи. По сметката на изпълнителя е преведена сумата 1400 (хиляда и четиристотин) лева.
     03.12.2002 г. Завършен е ремонтът на покрива. Подменени са изгнили греди и дъски. Пренаредени са керемидите и са подменени счупените. Укрепени са подмитите участъци от стените с циментов разтвор. Възстановена е настилката в наоса и олтара. Изправен е каменния престол.
     Разходи: 50.00 и 30.00 лв.

     На 27.11.2002 Интерклип ООД превеждa 100 (сто) лева.

     На 12.12.2002 Интерклип ООД превеждa 100 (сто) лева.

Манастири    Манастирa    Направено    Предстои    Каса    Св. св. ап. Петър и Павел    Контакти


    2003 г.

     Пролетта на 2003 г. е изготвен, осветен и монтиран на покрива кръст.
     Участвали: "ЕГС Проект" ООД, ЕТ "ДинкоИнтерстрoй - Велко Стоилов" отец Янко Янков, Антон Фурнаджиев.

     Доставен е дървен материал - употребявани греди дъски - от един строеж. Сковани са пейки и маси.
     Участвали: Христо, Герги Македонски, Антон Фурнаджиев.

     От БТС е поискан и определен цветен код: две бели ивици и една синя между тях, за маркиране на туристическа пътека от с. Долни Пасарел до манастира. Маркиран е маршрута от спирка "Моста" и от спирка "Площада" на автобус № 3 до манастира.
     Участвали: БТС, Герги Македонски, Антон Фурнаджиев.

     Закупени са казан, палатка, посуда, една овца и продукти за сваряване на курбан.
     Направена е разгласа и на храмовия празник на манастира Св. св. ап. Петър и Павел, с. Долни Пасарел, 29.06.2003 г. е направен събор. Освен жителите на Долни Пасарел, събора в чест на двамата върховни равноапостоли бе посетен от група туристи от ТД "Алеко Константинов", представител на БАН и неорганизирани туристи. Продадените 400 (четиристотин) църковни свещи, които не задоволиха търсенето, е косвен показател на масовото посещение.
          Курбана е осветен от свещеник Янко Янев.
          Възстановена е традицията!!!

     Участвали: жителите на с. Долни Пасарел, Светла Енева - Кмет на с. Долни Пасарел, отец Янко Янков - Председател на църковното настоятелство на манастира "Св. св. ап. Петър и Павел", членовете на църковното настоятелство, туристи от ТД "Алеко Константинов, сътрудници от БАН и Института за паметници на културата.


Парламентът прие закон за вероизповеданията. Разколът в Българската православна църква бе преодолян. Енорийския свещеник на с. Долни Пасарел прекрати участието си в алтернативния синод. Църковното настоятелство на манастира с председател енорийския свещеник и протойерей на храма "Св. вмк Димитър", квартал Панчарево, София, отец Янко Янев и членове: Антон Фурнаджиев, Георги Македонски, Сандо Николов, Ани Пенчева престана да функционира.

Обгрижването на манастира бе поето от енорийския свещеник на с. Долни Пасарел отец Петър.Манастири    Манастирa    Направено    Предстои    Каса    Св. св. ап. Петър и Павел    Контакти